Naujienos

Kokybiškos studijos arčiau namų: Kauno kolegijos Alytaus fakultete ruošiami regionui reikalingi specialistai

2025-07-14

Stiprinant aukštojo mokslo studijas Lietuvoje, prieš metus buvo reorganizuota Alytaus kolegija, dabar veikianti kaip Kauno kolegijos Alytaus fakultetas. Šie pokyčiai leis išsaugoti regione vykdomas aukštojo mokslo studijas, būsimiems studentams pasiūlyti daugiau ir regiono poreikiams aktualių studijų programų.

Tai vienintelė aukštojo mokslo institucija šiame regione, tad, jeigu ieškote kokybiškų studijų ne didmiestyje, o arčiau namų – Kauno kolegijos Alytaus fakultetas yra puiki vieta pradėti savo akademinę kelionę“, – sako Alytaus fakulteto dekanas dr. Mindaugas Samuolaitis.

Jis įsitikinęs – kokybiškas aukštojo mokslo studijas, jų metu atsiveriančias tarptautines bei kitas, aukštosios mokyklos suteikiamas galimybes, galima rasti ir regione.

Tarp vienų paklausiausių specialistų atsiduria šiame fakultete rengiami maisto technologijų, slaugos ir socialinio darbo absolventai. Kiekviena šių studijų programų – unikali, prasminga ir reikalinga. Šios trys programos – tai kelias į prasminga darbą, tiesioginį indėlį į visuomenės gerovę. Tai ne tik specialybės, bet ir gyvenimo būdas tiems, kurie renkasi rūpintis kitais.

Prasmingas pasirinkimas: profesijos, kurių šiandien labiausiai reikia

Lietuvoje slaugos specialistų trūkumas tampa vis opesnė problema, ypač senstant visuomenei ir didėjant ilgalaikės priežiūros paslaugų poreikiui. Kauno kolegijos Alytaus fakulteto dėstytoja praktikė, Alytaus poliklinikos Ambulatorinės slaugos paslaugų namuose slaugos administratorė, Alytaus miesto savivaldybės tarybos narė Teresė Draugelienė pažymi – dar praktikų metu Bendrosios praktikos slaugos studentams darbdaviai neretai pasiūlo darbo vietas.

„Labai svarbus aspektas, kurį turėtų žinoti būsimieji studentai – tai Europos Sąjungos parama, skirta medicinos darbuotojų pritraukimui. Ši parama gerokai sumažina finansinę naštą už studijas mokantiems studentams bei suteikia galimybę pabaigus studijas grįžti į savo gimtąjį kraštą ir dirbti sveikatos priežiūros įstaigoje“, – dalinasi T. Draugelienė.

Slaugos specialistų ir socialinių darbuotojų bendradarbiavimas – tai itin svarbus ryšys, gimstantis iš bendro tikslo: rūpintis žmogumi visapusiškai – tiek jo fizine, tiek emocine ir socialine gerove. Šis tandemas ypač svarbus dirbant su vyresnio amžiaus žmonėmis, neįgaliaisiais, vaikais ar šeimomis, kurie susiduria su iššūkiais. Jų bendras darbas – tai ne tik paslaugų teikimas, bet ir žmogiškas ryšys, paremtas atjauta, pagarba ir pasiryžimu padėti.

Alytaus miesto socialinių paslaugų centro direktorė Kristina Škarnulienė atkreipia dėmesį, kad aukštą socialinių darbuotojų poreikį lemia demografinė situacija tiek Alytaus mieste, tiek visoje šalyje. Ji atskleidžia, kad Alytuje gyventojų skaičius ženkliai mažėja, tačiau vyresnių nei 65 metų amžiaus asmenų skaičius auga.

„Gyventojai su negalia, vyresnio amžiaus asmenys sudaro beveik 35 proc. miesto gyventojų. Tai lemia aukštą socialinių paslaugų poreikį, nes galima daryti prielaidą, kad trečdaliui Alytaus gyventojų reikalingos vienokios ar kitokios socialinės paslaugas“, – sako K. Škarnulienė.

Šių specialybių specialistų trūksta ne tik Alytuje, bet ir visoje Lietuvoje. Tai visos šalies iššūkis, kuris kasmet tampa vis aktualesnis. Visa tai reikalauja atsakingų, išsilavinusių ir atsidavusių profesionalų, tad šios profesijos tampa ne tik reikalingos, bet ir ypatingai prasmingos visos Lietuvos mastu.

Kai skonis susitinka su mokslu

Maistas – tai ne tik kasdienis poreikis, bet ir sudėtingas reiškinys, apimantis žmogaus fiziologiją, skonio pojūčius, kultūrinius įpročius bei visuomenės požiūrį į sveikatą ir tvarumą. Mitybai skirtos medžiagos – tiek gamtinės, tiek perdirbtos – turi būti ne tik maistingos, bet ir teikti malonumą. Tai – iššūkis, kurį kasdien sprendžia maisto technologai, užtikrindami, kad maisto produktai būtų skanūs, saugūs, išvaizdūs ir atitiktų šiuolaikinio vartotojo lūkesčius.

„Yra sakoma: žmonės valgė, valgo ir valgys. Keičiasi tik jų požiūris į maisto produktus, jų kokybę, sudėtį, poveikį sveikatai ir aplinkai. Kauno kolegijos Alytaus fakultete turime maisto mikrobiologijos laboratoriją, kurioje analizuojame ir vertiname, kaip turi būti užtikrinama maisto produktų kokybė ir sauga. Taip pat turime maisto technologijų kulinarinę meno ir sveikatinimo laboratoriją, kur studentai turi galimybę atlikti praktinius darbus, susipažinti su įmonių taikomais technologiniais sprendimais“, – dalinasi Kauno kolegijos Alytaus fakulteto vyr. lektorė dr. Dalia Šablevičienė.

Ji džiaugiasi, kad netolimoje ateityje fakultete duris atvers taikomųjų mokslų centras Foodtech&Health Innovation Hub. Jame dirbs fakulteto tyrėjai, į komandą bus kviečiami prisijungti ir Maisto technologijos studijų programos studentai.

Baigę Maisto technologijos studijų programą, absolventai gali dirbti gamybos procesų vadovais, technologijų inovacijų specialistais, technologais mėsos, pieno, fermentavimo, duonos, konditerijos ir miltinių gaminių, žuvies ir kitose maisto pramonės įmonėse, perdirbančiose žemės ūkio produkciją, kurti ir dirbti savo įsteigtose maisto pramonės įmonėse.

 Kauno kolegijos Alytaus fakultetas – tai regionui reikšmingas aukštosios mokyklos padalinys, užtikrinantis aukštos kokybės, į praktiką orientuotas studijas Alytuje. Fakultete siūloma 13 profesinio bakalauro studijų programų įvairiose srityse, tokiose kaip sveikatos, socialiniai, verslo, ugdymo, inžinerijos, technologijų ir informatikos mokslai.

Baigusieji studijas įgyja profesinio bakalauro laipsnį. Profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį žymintis diplomas sėkmingai baigusiems studijų programą gali būti išduodamas tik tos aukštosios mokyklos, kurios veiklą Studijų kokybės vertinimo centras įvertino teigiamai.

Daugiau informacijos apie studijas – čia.

Lietuvos ryto TV dėmesio centre Kauno kolegijos Alytaus fakultetas

🤝„Renkuosi studijuoti“ laida – kviečiame žiūrėti, išgirsti interviu, detaliau pristatant šias Studijų programas: VIDEO

Komentarai

Įveskite vardą
Įveskite el. pašto adresą

8 + 5 =

Kitos naujienos

Į viršų